Årskrönika 2011


Januari
Ute var det fullt med snö och vi kom hem från julfirandet i Finland på själva nyårsafton. Det nya året firade vi in tillsammans med Jan-Peter, Liuba och Mischa. Efter tolvslaget åkte vi hem genom massa nysnö som inte hunnit plogats bort. Innan det var dags att gå tillbaka till jobb, skola och dagis hann vi med lite släktträff hemma hos mammas moster. Resten av månaden var det mest jobb, skola och dagis, mamma och Maya blev lediga några dagar då och då. Vi blev alla tre magsjuka i mitten av månaden. Maya började intressera sig för att vara med när vi lagade mat och tyckte mycket om att plaska i diskhon. Vi bokade vår resa till Spanien till juni, fick besök av mormor så pappa och mamma gick på bio och så köpte vi potträningstrosor till Maya och den blöjfria kampen började.











Februari

Månaden började med besök av farmor som hängde med Maya som fick vara ledig från dagis. Snön fortsatte att dala ned i omgångar och stannade, den ville inte ge med sig. Efter farmor åkt hem drog vi till Nyköping en sväng så att mamma och pappa kunde hjälpa morfar att flytta medan Maya busa järnet med mormor och Pelle. Alla hjärtans dag firades både på dagis och hemma med fikamys. Vi fick helgbesök av Sofia som tyckte Maya blivit så stor. Under några lediga dagar tog mamma och Maya sig iväg till Kulturhuset för att hänga där med Nathalie. Månaden avslutades med kalas för Mayas morbror som fyllde år.












Mars
För att komma bort från all snö som täckte lekparkerna utomhus tog vi oss till leklandet i Bålsta tillsammans med en dagiskompis, med föräldrar, till Maya. Mamma och pappa köpte sig själva en leksak som de länge hade funderat på, ett playstation 3. Mamma fick en gratis utekväll på Golden Hits mitt i en vecka. Mormor kom på besök och hade ett lektält till Maya som blev 1,5 år. De första blommorna kom fram, snön låg ännu kvar men det gick att gräva lite i sandlådan. I slutet på månaden blev det äntligen så varmt att vi kunde skippa overallen och använda täckkläder istället. Mamma fyllde år och vi bjöd till kalas för mormor, morfar, morbror, m.m. Mamma fick massa spel till playstationet och Maya gick runt i bara trosor, kissa på pottan och utan att kissa på sig under hela kalasdagen!


















April
Vi hade äntligen bestämt hur vi ville att Mayas rum skulle se ut och ägnade halva april åt att kvällstid och på helger spackla, slipa och måla om Mayas rum. Sista dagarna fick vi hjälp av mormor som vaktade Maya så vi kunde jobba effektivare. Till påsken drog vi tillbaka till Finland för att hänga där i ungefär en vecka. Maya passade på att måla för fullt med fingerfärger på papper hos farmor då vi inte hade sånt hemma då. Pappa hjälpte farfar lite i skogen och Maya promenerade runt med dockan Nina i dockvagnen. Maya var påskhäxa och vi var till två påskbrasor. När vi kom tillbaka till Sverige igen var det vår riktigt ordentligt med vitsippor och knappt några ytterkläder behövdes.

 

 


















Maj
Under maj månad blev det mycket lek i lekparkerna så fort det fanns tid och det var skönt att kunna vara ute utan massa ytterkläder. Vi var en sväng till mormor och mamma och pappa gick på musikal som morfar jobb delvis arrangerade. Mayas hår börjar bli långt och lockigt i nederkanten. Maya får en trehjuling till låns och mamma kämpar på med sluttampen på vårterminen. Pappa drog till Spanien med jobbet, dagis hade stängt för planeringsdagar och mamma var tvungen att åka till skolan och skriva tenta så mormor kom upp som barnvakt och sen följde mamma och Maya med henne tillbaka till Nyköping över helgen. Morsdag firade mamma och Maya hemma själva med paket som pappa avslöja vart han hade gömt.












Juni
Månaden började med att Maya tacka dagis för den här terminen och tog ett långt sommarlov, mamma gjorde det sista hon kunde i skolan och fick skolka från sista redovisningen då vi redan åkt då. Vi packade våra väskor fulla och drog ned till Spanien där mormor och Pelle hyrt radhus. I Spanien blev det mycket sol, bad och god mat. Förutom mormor och Pelle var även Carl, Olof, Andreas och Ellen där. Pappa passa även på att spela lite golf med Pelle och så fick mamma och pappa lite ensamtid att åka in till Barcelona själva. Efter Spanien började pappa jobba igen medan mamma och Maya fortsatte att vara lediga och så sluta vi att ha blöja på Maya då vi var hemma, inne som ute i lekparken. Vi tog en sväng och besökte Jan-Peter och Liuba och under midsommaren åkte vi även detta år upp till Gävle där solen sken för att fira med Andreas och Marina. Dagen efter tog vi en sväng i Furuviksparken. Mamma och Maya börjar ta några vändor till Lillsjön för att bada dagtid men även med pappa på kvällarna.

 

 

 

 






















Juli
I början av juli upptäckte vi att vi hade mjölbaggar i alla våra köksskåp och vi började en lång process för att försöka bli av med dom jäklarna. Vi fick Sofia som inneboende en tid då hon skulle jobba på posten i Bro. Morfar kom förbi oss en sväng och efter det drog mamma och Maya ned till Nyköping för att hänga där till vi skulle åka till Finland. I Nyköping var det mestadels mulet och inte så varmt så blev bara lite poolbadande för Maya. När pappa fick semester kom även han ned och Maya fick se en cirkus från utsidan då den slagit upp på gräsplanen bakom mormors hus. När vi ändå var i Nyköping drog vi ned till Kolmården med morfar och Denise. Påväg till Finland sen hade Maya mycket skoj i bollhavet. I Finland blev det villahäng och bad så fort solen sken och så rodde vi runt i gummibåten. Det blev även lek med Mayas kompisar och så var mamma och pappa iväg på möhippa respektive svensexa för Andreas och Marina.



















 

 



Augusti
Ännu hos farmor och farfar drog mamma, pappa och Maya in till Solf för att ta en tur på Stundars. Mamma och pappa tog en sväng upp till Kokkola för att se på bostadsmässan och mötte sen upp farmor, farfar, Maya och Jennie hemma hos pappas faster. Maya och farmor busar massor uppe skogen vid lekstugan. Mamma och pappa är iväg på bröllop och helgen efter får Maya följa med på bröllopsfesten till brudparets villa, senare på kvällen blir hon hämtad av farmor och farfar medan mamma och pappa stannar kvar och festar. Efter Finland får vi direkt besökt av Moa och Edwin med föräldrar. Vi åker ut på några äventyr tillsammans som till Mulle Meck-lekparken och till Globen för att åka Skyview och så inhandlades det lite nya höstkläder till familjen. Efter besöket åkte hem tog vi oss ned till Nyköping för att måla om Mayas nya säng som vi fick mormor att köpa via blocket och så åkte vi ned till Norrköping för att träffa mammas släkt lite.































September
Inledde månaden med långpromenad och picnic på ett berg för mamma, pappa och Maya och vårt långa sommarlov tar slut i början av månaden och alla tre börjar igen med jobb, skola och dagis. Maya börjar intressera sig för att titta på film och kan själv byta film i playstationet. Det var medeltidsmarknad i Kungsängen och vi tog en sväng dit och Maya fick där en korv med bröd. Det börjar bli dags för lite ytterkläder igen och Maya  vill hellre titta på bilder än att posera framför kameran. Maya fick en liten bebis-kusin som fick namnet Turid och även Maya själv blev firad massor under månaden då hon blev två år. Det blev kalas båda dagarna under födelsedagshelgen och Maya fick en busstårta som hon önskade sig och så fick hon massor med presenter. Månaden avslutas med en ledig och mycket varm dag för mamma och Maya och en sväng till BVC för en två-årskontroll och så bytte vi bort spjälsängen för Maya till en växa-säng.

 

 


















Oktober
Maya picnicar mycket med sina mjukisdjur hemma med kopparna hon fick när hon fyllde år. Hon bjuder även farmor och farfar på fika genom skype på datorn. Mamma hjälper sin kusin att flytta och vi tog alla tre en sväng till Jan-Peter och CO för att kolla in deras nya lägenhet. Annars flyter vardagen på och i emellanåt njuter vi av hösten och bakar lite till och från. Mamma och pappa spanar lite på nya bilar men behåller vår audi. Farfar kommer på besök under några timmar. Månaden avlutas med en promenad med picnic till Lillsjön.





















November
Pappa har mycket med jobbet och mamma har mycket i skolan och vi är ganska allmänt trötta under månaden. Vi upptäcker mer skadedjur både i förråd och inne i lägenheten och ännu var vi inte säkra att mjölbaggarna var helt borta så vi tappar den mesta av vår ork. Därför blev bloggningen under månaden ganska dålig. Men vi försökte ändå hålla humöret uppe så mycket vi kunde. Vi var en sväng till Nyköping. Fick besök av Mayas faster Jennie ifrån London under en helg och tillsammans med henne, Jan-Peter och Mischa var vi till vattenmuseumet Aquaria. Farsdagsfirandet blev hemma hos Jan-Peter med tårta. Helgen efter blir våra registreringsskyltar till bilen stulna och livet känns ännu lite jobbigare. Vi åkte ned till Linköping för att hälsa på Mayas gudmor med pojkvän och mellanlandade över en natt i Nyköping på nedvägen. Månaden avslutas med pepparkaksbak, adventspyntning och årets första snö.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 




December
Under december blev det mycket sjungande både med  sångkalender men även till lucian på dagis. Och så julmyste vi med massa bak och ännu mer julpyntning. Vi åkte på julmarknad men fick inte med oss någonting hem. På dagis hade de lucia-allsång och Maya var lucia. Vi var alla på julbord, pappa med jobbet och mamma och Maya var med Nathalie på IKEAs julbord och där inhandlades lite julklappar vilket vi gjorde lite här och där under månaden. Vi började julfirandet hemma hos oss med mormor, morfar och morbror alla med respektive och så Mayas lilla kusin. Sen blev det julafton i Nyköping, tomten kom hem till mormor och Maya gav honom sina nappar och är ännu utan napp! Vi hann med ett snabbt besök hos pappas moster innan vi for till Finland för att stanna över det nya året.







'


























Nu önskar vi er alla ett gott nytt år 2012!



Mer återanvändning


Maya hade ju samma klänning denna julen som hon hade förra julen. Men det är mer kläder som har återanvänts vid samma tillfälle i år som förra året... Någon som märkt det?


Maya hade denna kofta, som mammas farmor stickat, på sig när hon klädde granen hemma hos mormor i år
...



Vilket hon även hade förra julen då hon klädde mormors gran!


Annars har Maya kunnat ha typ samma klädstorlek i över ett år och använder ännu vissa plagg som hon hade förra året då hon fyllde ett. Så länge kläderna ännu passar får de vara kvar, när de är små får de komma till Mayas låda på dagis tills de är alldeles för små.

UPPDATERING: Nog har Maya växt under det här senaste året. Just nu har hon mest en blandning av strl 86 och 92 i kläder, men de mesta är 86 (flera tröjor är dock lite korta i ärmarna) då vi inte köpt så mycket 92 men hon kan också ha kläder som är i 98 och använder ännu något plagg i 80 och en kofta vi hade för några veckor sen var i strl 74 men den var nog lite väl kort i ärmarna!



Finlandia


Vi kom då till Finland i tisdags. Resan med båten gick bra trots massa stormar på land. Maya ville knappt lämna bollhavet men när de annonsera att mumin skulle komma blev hon rädd och satt mellan mamma och pappa till mumin kom. Maya blev rädd så fort hon såg mumintrollet men ville sen vara lite nära mumin när hon var i pappas famn. När lekrummet stängde gick vi och kollade på en show i baren, med dans och musik som Maya tyckte var mycket bra.


Dansshowen på båten


Sen vi kom hit har mamma och pappa hängt i sofforna medan Maya knappt har släppt farmor och farfar ifrån sig. Bilen har varit en sväng på service och idag har vi varit en sväng till mormor Hjördis som vi inte stannade hos vägen upp då vi körde i ett sträck hem till farmor och farfar och Maya sov nästan ända fram under fyra-timmars resan.



Julen i Nyköping


På julaftons morgon vaknade vi av att julmusik spelades från nedervåningen för fullt hemma hos mormor och Pelle. När vi kom ned var alla lampor släckta och det var så mysigt med den tända granen och ljusen som lyste lite här och där på nedervåningen. Maya blev helt till sig när hon kom till köksbordet och såg att det fanns varsin pepparkaka på tallrikarna som alla hade namn skrivna på. Den vid Mayas plats sa Maya att det stod Maya på! Maya tyckte det var mycket mumsigt med pepparkaka till frukost.

Efter frukosten hittade Maya två paket under granen, det ena var till Maya och det andra var till Eva; mormor alltså som har namnsdag på julafton då hon heter Eva i andra namn. Efter det passa mamma och pappa på att ta sig en förmiddagslur och sen var det dags att klä Maya i finkläderna innan hon skulle sova i vagnen då vi skulle gå iväg direkt efter sovstunden och då var det onödigt att behöva väcka Maya och ta in henne innan vi skulle gå. Medan Maya sov gjorde mamma och pappa sig fina och så gick vi över till morfar och Denise. Där blev vi bjudna på julbord och sedan hade vi julklappsutdelning innan vi tittade på Kalle Anka.


Maya återanvände samma klänning som hon hade förra julen



Hejhej morfar! vinkar Maya



Morfar och Denise hade besök av en katt på julafton


När Kalle Anka var slut gick vi tillbaka till mormor då tomten vankades dit. Vi spande efter tomten som kom långt bortifrån med en lykta i handen. När tomten kom lite närmare blev Maya först rädd och ville vara hos mormor men när han kom in gick det bra. Maya sträckte över sin nappar i en påse till tomten och även dockans napp och sen började tomten dela ut några paket, resten hade han skickat i förväg så de delade vi ut efter tomten hade gått och Pelle kommit tillbaka efter att ha handlat tidningen. På kvällen till dagens andra julbord för oss kom Pelles bror med fru och ännu senare kom Pelles ena son som hade varit och jobbat.


Tomten kom från altandörren som Maya pratat om att han skulle göra sen vi kom till Nyköping




Tomten har fått en påse med massa nappar



Maya fick paket av tomten



Även dockan som gett bort sin napp fick paket



I ett av Mayas paket fanns en tomtenissa som pappa fick av jobbet då de hade julbord



I ett stort paket fanns det en lejondräkt á la Simba



Maya spanar in lejonet i spegeln



Fint lejon



God jul!


Nu vill vi önska er alla en riktigt GOD JUL!



Här är årets julkort som vi skickade ut! Fast de vi skickade hade en högerkant med lite text.



Sångkalender - Lucka 24


We wish you a mery christmas
We wish you a Merry Christmas,

we wish you a Merry Christmas,

we wish you a Merry Christmas and a Happy New Year!

Good tidings to you and all of your kin.
Good tidings for Christmas and a happy New Year!


Now bring us some figgy pudding,

now bring us some figgy pudding,

now bring us some figgy pudding, and bring some out here!.
Good tidings to you and…

For we all like figgy pudding,
for we all like figgy pudding,
for we all like figgy pudding,
so bring some out here.
Good tidings to you and…

We won’t go until we got some,

we won’t go until we got some,

we won’t go until we got some,
so bring some out here!
Good tidings to you and…




Dan före doppare dan!


Dagen innan dagen stort D har vi hunnit med lite av varje men har mest varit hemma bara. På förmiddagen var mormor och Maya ute och busade i snöslasket som nu har regnat bort. Maya fick åka lite pulka också vilken mamma hade inhandlat då hon var ute bland butikerna runt om i Nyköping igår kväll. Mamma letade bland annat efter en malax-limpa att ha till julbordet men trots att det nu görs reklam för limpan på tvn finns den inte att hitta i någon affär, inte ens willys där den funnits förr. Men ingen fara på taket, får ju malax-limpan när vi åker via där till farmor och farfar.


Pulkande på mormors tomt, vilken har en minimal lutning och mycket lite snö



Kul med en större pulka tyckte Maya
den vi har hemma är ju en bebispulka medan denna är en vanlig



Det var så mycket snö så mamma hade "vinterskorna" på sig!


På kvällen blev det lite uppesittarmys dock med lite paketinslagningsstress framför bingolotto under lotto-spelen i alla fall. Av våra fyra lotter vi hade fick vi en vinst på pappas lott vilket var en ny bingolott! Samtidigt blev det lite sista fix med mat m.m. Mamma och mormor bakade en saffranskladdkaka vilket vi läst att mammas kusin Sara har gjort, så det ville vi också testa.



Nyköpingsdagar


I onsdags efter en ganska kort dag på dagis tog sig mamma och Maya till Nyköping med buss, pendeltåg och tåg samt en rask promenad till mormor för att hänga där innan jul. Pappa jobbar ju ännu några dagar och har ändå haft fullt upp på kvällarna.


På pendeln mumsa Maya på bananer då hon inte hann äta mellis på dagis innan vi åkte



På tåget mumsades det gurka med dockan

På onsdagen hann vi inte med så mycket, men torsdagen blev desto effektivare! Mamma började dagen med att ta sin retro-handväska (som bor hos mormor), mormors cykel med hjälm och cyklade in till stan för att få håret klippt. Mormor och Maya kom sen in till stan för att möta upp mamma och vi gick i några butiker och avslutade sedan med att gå in på mammas gamla jobb som bytt lokaler sen sist, där passa Maya på att låna toaletten och så framkalla mamma några kort. På hemvägen stannade vi till vid ån och matade änderna.


Maya matar änderna



Roligt att mata änderna



Hos mormor byggs det fortfarande för fullt



Ännu fler kranar

Efter Mayas sovstund blev det julgranspyntning av den riktiga granen! (Mamma är uppväxt med plastgran). Och så fick även Maya gå till mamma- och mormor-frisören på kvällen för att även hon få håret lite klippt. När Maya somnat hann vi även med att baka saltlakrits-knäck och polkagristryffel.


Maya och mormor klär julgranen, på vissa ställen långt ner i granen är det väldigt tätt med julpynten



Maya studerar den färdiga granen med luciakronan på huvudet, vilken nu saknar ett ljus



Sångkalender - Lucka 23


Stilla natt
Stilla natt, heliga natt!
Allt är frid, stjärnan blid
skiner på barnet i stallets strå
och de vakande fromma två.
Kristus till jorden är kommen,
oss är en frälsare född.

Stora stund, heliga stund!
Änglars här slår sin rund
kring de vaktande herdars hjord.
Rymden ljuder av glädjens ord:
"Kristus till jorden är kommen,
eder är frälsaren född."

Stilla natt, heliga natt!
Mörkret flyr, dagen gryr.
Räddningstimman för världen slår,
nu begynner vårt jubelår.
Kristus till jorden är kommen,
oss är en frälsare född.




Sångkalender - Lucka 22


Hej tomtegubbar
Hej, tomtegubbar, slå i glasen och låt oss lustiga vara!
Hej, tomtegubbar, slå i glasen och låt oss lustiga vara!
En liten tid vi leva här med mycket möda och stort besvär.
Hej, tomtegubbar, slå i glasen och låt oss lustiga vara!




Sångkalender - Lucka 21


Feliz Navidad
Feliz Navidad. Feliz Navidad. Feliz Navidad.
Prospero ano y felicidad.
Feliz Navidad. Feliz Navidad. Feliz Navidad.
Prospero ano y felicidad.
I want to wish you a Merry Christmas,
with lots of presents to make you happy.
I want to wish you a Merry Christmas
from the bottom of my heart.
I want to wish you a Merry Christmas,
with mistletoe and lots of cheer,
with lots of laughter throughout the years
from the bottom of my heart.
Feliz Navidad. Feliz Navidad. Feliz Navidad.
Prospero ano y felicidad.




Sångkalender - Lucka 20


Jag såg mamma kyssa tomten
Jag såg mamma kyssa tomten, jag.

Tänk om våran pappa kommit då!

Jag gömt mig i en vrå för att titta lite på

ett konstigt stort paket som någon av oss skulle få,
och då fick tomten mammas klapp och kyss.
Sedan sa hon: "Åh, vad du är bra.
Nej, ingen ser att det är du."

Men jag såg att det var
tomten mamma kysste i går kväll.




Sångkalender - Lucka 19


Bjällerklang
Ute faller snö, i spiltan Blacken står
och äter lugnt sitt hö, när ljudet honom når
att selen lyftes ner, och framför släden snart
med oss han sedan sig beger iväg med väldig fart.
Bjällerklang, bjällerklang hör dess dinglidång,
flingor som nu virvlar om i munter vintersång.

Följ oss ut, följ oss ut, Blacken travar på,
i hans spår vår släde går där höga furor stå.
Vi sitter under fällen och snön omkring oss yr,
och inte förr'n till kvällen vi färden hemåt styr.
Bjällerklang, bjällerklang hör dess dinglidång,
flingor som det virvla om i munter vintersång.

Över mo och myr vi hastigt far åstad.
Åh! Vilket äventyr! Det står som en kaskad
av snö som muntert yr, och hem mot hö och stall
det bär nu ystert av i trav till Karos glada skall.
Bjällerklang, bjällerklang hördes dinglidång,
flingor som det virvla om i munter vintersång.




Idag hade vi snö på marken


Igår snöade det till och från under dagen men det var alldeldes för varmt för att snön skulle fastna. Men senare på kvällen såg det ganska lovande ut och när vi vakna på morgonen idag hade vi snö på marken men ganska slaskig sådan. Så vi tog fram pulkan och Mayas snöskyffel och gick ut och lekte i snön.


Första pulkaåkandet för i år och så invigde vi nya overallen som inhandlades på rea i våras
Såhär såg det ut när Maya åkte i pulkan första gången förra året



Det var kul att åka pulka ner för backen



Vi gick även till lekparken och cyklade lite



Julfirande med kusinen


Igår hade vi julfirande med Mayas kusin hemma hos oss. Då vi inte ses alla på julafton kom mormor, morfar m.m. hem till oss så vi kunde få julmysa lite tillsammans. Det blev grötlunch med massa goda tilltugg och så blev till lite julklappsbyten.


Turid sov när de kom så hon fick komma ut på balkongen och sova med Maya som redan sov där



Det blev en ganska stor julklappshög trots att vi inte var så många och de flesta kommer ändå ses på julafton
Playstationen var igång för mamma och pappa fick i julkapp ett nytt spel till sitt playstation



I det största paketet låg det en gigahund till Maya


När vi åkte och handlade lite till julfirandet på förmiddagen var tomten på besök på vår mataffär. Han hälsade god jul till alla så hade en present till barnen. Maya fick ett memory med lego-figurer.


Maya träffar tomten



Julbord på IKEA


I torsdags var pappa ute på julbord med jobbet och då ville Maya och mamma också äta julbord. Så därför åkte mamma och Maya med Nathalie till IKEA på fredageftermiddagen för att äta julbord de också. Fast det dröjde inte länge innan Maya tröttnade, det var mycket roligare efter maten att springa runt som man ville. Julbordet var okej men var lite IKEA-kvalité på maten, mamma åt ju bara fisken så hon kan inte säga nått om hur köttet var. Men gott var det med Ris à la Malta som man fick som efterrätt, den mumsa Maya också på.


Maya som innan ätit mellis på dagis var inte så hungrig heller så russin var bättre



Slog oss ned på en bänk för att ta på overallen igen innan vi släppte av Nathalie vid pendeln och åkte sen hem till pappa



Sångkalender - Lucka 18


Nu tändas tusen juleljus
Nu tändas tusen juleljus
på jordens mörka rund.
Och tusen, tusen stråla ock
på himlens djupblå grund.

Och över stad och land i kväll
går julens glada bud
att född är Herren Jesus Krist,
vår Frälsare och Gud.

Du stjärna över Betlehem,
o, låt ditt milda ljus
få lysa in med hopp och frid
i varje hem och hus.

I varje hjärta armt och mörkt
sänd du en stråle blid,
en stråle av Guds kärleksljus
i signad juletid.




Sångkalender - Lucka 17


Goder afton
Goder afton, goder afton
båd´ herre och fru.
Vi önskar Eder alla
en fröjdefull jul!

Goder afton, goder afton
välkommen var gäst!
vi önskar Eder alla
en fröjdefull fest!




Sångkalender - Lucka 16


Nu har vi ljus
Nu har vi ljus här i vårt hus.
Julen är kommen, hopp, tralalala!
Barnen i ring dansa omkring, dansa omkring.
Granen står så grön och grann i stugan,
granen står så grön och grann i stugan.
Tralala, tralalalala, tralalalalalalalala.

Kom lilla vän, kom nu igen!
dansa kring granen, hopp, tralalala!
Glädjen är stor.
Syster och bror, syster och bror,
pappa, mamma, alla går i dansen.
Pappa, mamma, alla går i dansen.
Tralala, tralalalala, tralalalalalalalala.

Kom ta en sväng! Klappar i mängd,
julbocken hämtat, hopp tralalala.
Lutfisk och gröt,
tårta så söt, tårta så söt,
få vi sedan, när vi slutat dansa.
Få vi sedan, när vi slutat dansa,
Tralala, tralalalala, tralalalalalalalala.




Sångkalender - Lucka 15


Tre pepparkaksgubbar
Vi komma, vi komma från Pepparkakeland,
och vägen vi vandrat tillsamman hand i hand.
Så bruna, så bruna vi äro alla tre,
korinter till ögon och hattarna på sne'.

Tre gubbar, tre gubbar från Pepparkakeland,
till julen, till julen vi komma hand i hand.
Men tomten och bocken vi lämnat vid vår spis,
de ville inte resa från vår pepparkakegris.




Snart är det jul!


Det börjar verkligen närma sig jul. Idag den 14e är det bara 10 nätter kvar till jul och inte elva som dagens sång säger, som vi fick påpekan på. För oss är det inte ens så många dagar kvar tills vi börjar åka bort över julen. I år firar vi jul på julafton i Nyköping och åker sedan till Finland på annandagen och blir där i nästan två veckor. Redan på onsdag, nästa vecka alltså, tuffar troligen mamma och Maya ned till Nyköping med tåg. Pappa blir kvar för att jobba vidare några dagar och kommer även han till Nyköping den 23e, men sen får han ledigt massa dagar när vi är i Finland.

För att hinna med lite jul här hemma också dekorerade mamma och Maya vår lilla julgran idag. Och så har vi även fått iväg våra julkort till postens brevlåda idag. Nu är det nästan så mycket jul hemma hos oss som vi kan få!

Så nu får väl vi önska er en...


DUJOL G


Det var Maya som la ut bokstäverna!



Luciadagen


Gårdagen började inte så tidigt som lucian i SVT men när vi väl steg upp och åt grötfrukost vid 8-tiden på morgonen satt mamma och Maya och titta på SVTs lucia genom datorn istället. När Maya såg lucian sa hon "Jennie där", senare pekade hon igen och sa "mamma där" åt en av tärnorna.


Mysmorgon med tända ljus och lucia



På dagis hade de lucia-allsång på småbarnsavdelningarna som Maya går på, barnen fick vara utklädda om de ville. Mamma hade redan inhandlat lucialinne på rea förra året till Maya och luciakronan har ni väl sett förr? Bland annat här och här. De flesta barnen satt/stod framme vid fröknarna medan föräldrarna satt och tittade på samt även sjöng med. Maya har sjungit för oss hemma och visat att hon kan sångerna de skulle sjunga men när lucia-tåget väl började sjöng hon ingenting. Efter sångstunden bjöds det på fika.

Maya satt och väntade på att lucia-tåget skulle börja

 

Under lucia-sjungandet satt Maya längst fram bland barnen och stirrade på föräldrarna när hon inte träna på att hänga på kanten till den mjuka ringen som är ca 20cm hög




Sångkalender - Lucka 14


Lusse lelle
Lusse lelle, Lusse lelle, elva nätter före jul.
Lusse lelle, Lusse lelle, elva nätter före jul.
Nu äro vi hitkomna, så näst före jul.
Nu äro vi hitkomna, så näst före jul.

Goder morgon härinne både kvinna och man
Goder morgon härinne både kvinna och man
Husbonde uti huset med sin maka i famn.
Husbonde uti huset med sin maka i famn.




Mycket skratt!!!


Idag var det lucia på dagis och Maya var klädd i luciakläder då hon och kompisarna sjöng för föräldrarna. Bilder på den fina lucian finns i kameran, har ännu inte kollat på dem. Mamma och pappa ägnade istället kvällen åt att skratta tills vi grät genom att läsa hur dumt felskrivningar på sms kan bli på denna sida.



Sångkalender - Lucka 13


Sankta Lucia
Ute är mörkt och kallt.
i alla husen lyser nu överallt de tända ljusen.
Nu kommer någon där,
jag vet nog vem det är:
Sankta Lucia, Sankta Lucia.
Nu kommer någon där,
jag vet nog vem det är:
Sankta Lucia, Sankta Lucia.

Sjungande fram hon går vitklädda flicka,
krona hon har i hår, bär på en bricka.
Nu är Luciadag och jag är väldigt glad.
Tänker på julen, tänker på julen.
Nu är Luciadag och jag är väldigt glad.
Tänker på julen, tänker på julen.




En ganska intensiv helg blev det!


Denna helg blev ganska intensiv trots att vi egentligen inte hade några planer, vi skulle bara få besök av mormor och Pelle innan de skulle på konsert till Globen på lördagen men hade egentligen inget annat för oss. Men mamma och Maya började redan på fredagen och åkte till Barkarby efter dagis, där hämta vi upp julkorten som vi beställt och så köpte vi nya vinterskor till Maya då förra årets skor satt precis på Mayas fötter. Efter det passa vi på att ta en fika på IKEA och så fönstershoppade vi i lite andra affärer. Sen åkte vi hem och gjorde iordning hamburgare och väntade på pappa som kom från jobbet.

På lördagen kom mormor och Pelle till lunch, de busade ute med Maya och så vilade vi allihop lite när Maya sov. Efter en tidig middag drog mormor och Pelle vidare för att titta på Paul McCartney. Mamma och Maya åkte även de hemifrån samtidigt för att julbaka lite hos mammas kusin med familj, sist vi var där hade vi glömt ett paket vi hade till Mayas lilla syssling Jakob så vi passa även på att ge det åt honom. Det blev lite marsipanbak innan vi åkte hem till pappa igen då det var sovdags.


Efter massa marsipanbak fick Maya lite rån hemma hos Jakob


Söndagen drog vi till Kista för att spana efter lite nya kläder till pappa. Mamma och Maya ströva runt och kollade efter julklappar till folk. Väl hemma efter vilan drog vi igång och bakade lite lussebullar.


Maya bakar lussebullar



Sångkalender - Lucka 12


Staffan var en stalledräng
Staffan var en stalledräng, stalledräng, stalledräng,
han vattnade sina fålar fem, fålar fem, fålar fem.
Stjärnorna de tindra så klara.
Gossar, låt oss lustiga vara.
En gång blott om året så en fröjdefull jul vi få.

Femte fålen apelgrå, apelgrå, apelgrå,
den rider väl Staffan själv uppå, själv uppå, själv uppå.
Stjärnorna de tindra så klara…

Nu är eld i varje spis, varje spis, varje spis,
med julegröt och julegris, julegris, julegris.
Stjärnorna de tindra så klara...




Sångkalender - Lucka 11


Nu så är det jul igen
Nu så är det jul igen, jultomten myser,
julegran och klappar han skickar så snäll.
In i minsta koja nu julljuset lyser,
alla äro glada på julaftons kväll.

Kära jul, välkommen, välkommen till jorden!
Nu den långa hösten är slut för i år.
Med dig kommer snön och lyser upp Norden,
sen så får vi påska, och så blir det vår.

Och så kommer sommarn, då grönt är i skogen,
smultronen, de rodna, och åkern blir gul.
Men i höst, då skörden är inkörd på logen,
då vi önska åter: "Ack vore det jul!"




Sångkalender - Lucka 10


Marsipangrisen
En liten gris av marsipan jag fått av mor,
jag undrar just, jag undrar just när den blir stor.

Den blir nog stor till nästa jul, min gris av marsipan. 

Om jag den göder riktigt bra, blir den nog störst i sta'n.

Och sen när den är rund och trind liksom en boll,
då syns vi, grisen min och jag, på långa håll.
Och alla människor i stan på gatan häpna stå.
"Se där en gris av marsipan", de säkert säga då.

Och jag går stolt bredvid min gris jag fått av mor.
Tänk nästa jul, tänk nästa jul då är den stor.
Men det är långt till nästa jul, den kanske smakar bra.
Jag tror i alla fall att jag en liten bit ska ta.




Sångkalender - Lucka 9


Mössens julafton
När nätterna blir långa
och kölden sätter in,
tar Mamma Mus och samlar hela barnaskaran sin.
Hon visar se'n på fällan:
"Ni aktar er för den, så får vi allesammans fira jul igen"
Hejsan och hoppsan och fallerallera!
När julen kommer ska varenda unge vara gla´!
Hejsan och hoppsan och fallerallera!
När julen kommer ska varenda unge vara gla´!

Och Mamma Mus är flitig,
hon hämtar en bit kol
och svärtar tak och väggar i sitt lilla musehål.
För nere uti källarn har mössen sitt krypin,
där städar barna' skrymslena med svansen sin.
Hejsan och hoppsan...

Till slut så kommer kvällen
som alla väntar på
och Pappa Mus han letar fram en stövel utan tå.
Den har dom sen till julgran och pryder den så fint
med spindelväv i gult och blått och gredelint.
Hejsan och hoppsan...

Var unge får till julklapp
en liten liten nöt,
den gnider dom med kolapapper, så att den blir söt.
Från skafferiet tar dom en fläskbit eller två,
och den får allesammans lov att lukta på.
Hejsan och hoppsan...

Och gamla Mormor Mus
hon har också kommit ner,
och hennes gungstol gungar takt,
när hon som dansen ser.
D´är ingen riktig gungstol för som ni alla vet,
så sitter hon och gungar på en stor potät.
Hejsan och hoppsan...

Dom hoppar och dom dansar
och trallar så en stund,
tills Pappa Mus han säger:
"Nej nu tar vi oss en blund."
Och barna går till sängs
medan pappan håller vakt,
och snart så snarkar allihop i schottistakt.
Hejsan och hoppsan...

Men gamla mormor gäspar
och säger liksom så,
att julen den är roligast för alla som är små.
Om ingen går i fällan och aktar sig för den,
ska alla nästa år få fira jul igen.
Hejsan och hoppsan...




Tomten kommer snart


"Tomten kommer snart" är en mening som yttras ofta hemma hos oss just nu. När vi förklarar att tomten kommer först när vi är hos mormor och att mormor kommer hit på besök först innan tomten kommer så säger Maya istället "mormor kommer snart" vilket hon också upprepar många gånger. Vid middagsdags brukar Maya säga "pappa kommer snart hem" då han ofta kommer efter vi ätit kvällsmat nu när hans jobb flyttat och han börjat pendla in till stan. Ibland på morgonen innan vi går till dagis kan Maya säga "Jennie kommer snart", det har hon sagt vid flera tillfällen sen Jennie var här och hälsa på för några veckor sedan.

Idag var det en rödrosig tjej som busade ute på gården när mamma kom till dagis för att hämta Maya. Vi satte igång en tvättmaskin när vi kom hem och Maya tyckte det var intressant och se hennes kläder snurra runt i tvättmaskinen. Mamma köpte en sen lunch när hon var på skolan idag och fick med sig resterna hem. Maya blev väldigt intresserad av mammas kasse med matlådan och sa "Maya tycker om sån" när mamma försökte förklara att det bara var resterna av mammas mat. Det sluta i alla fall med att Maya fick smaka av resterna och vilket var en minisuccé då det fanns apelsinklyftor, gurka, tomat och majs men resterna av den varma mackan tyckte inte Maya var så gott.


Kläderna snurrar runt i tvättmaskinen



Röda rosiga kinder!






Mums med apelsin!



Byssan lull...


Maya satte sig på sin stol med sin godnattsångsbok och sjöng så fint igår när mamma lagade mat.


"Byssan lull..." sjöng Maya för mamma



Söt sångerska!

På kvällen baka mamma och Maya chokladbollar, Maya sa "Maya tycker om sån". Men Maya hann inte få någon chokladboll då det var precis innan Maya skulle sova och chokladbollarna behövde ju stå i kylen en stund. Och sen så var det ju inte bra om Maya som tar lite tid på sig att somna skulle få en sockerchock, baket var mest för att mamma var sugen på chokladbollarna.


Baka, baka!



Hej, hej!



Sångkalender - Lucka 8


Ritch ratch filibom
Ritsch ratsch, filibom bom bom,
filibom bom bom, filibom bom bom

Ritsch ratsch, filibom bom bom,
filibom bom bom, filibom!

Fru Söderström, fru Söderström,
fru Söderström, fru Söderström,

och lilla mamsell Roos!
,

De tvättade sej i sjöavatten,

sjöavatten, sjöavatten,
tvättade sig i sjöavatten,

sjöavatten klart.




Sångkalender - Lucka 7


Raska fötter springa tripp, tripp, tripp
Raska fötter springa tripp, tripp, tripp!
Mamma har så bråttom klipp, klipp, klipp!
Juleklappar lackas in.
Dörren stängs för näsan din.
Det är bara roligt.

Pappa har gått ut på sta'n, sta'n, sta'n;
köper där en präktig gran, gran, gran.
Den skall hängas riktigt full,
först en stjärna utav gull,
nötter sen och äpplen.

Se, nu är ju allting klart, klart, klart.
Barnen rusar in med fart, fart, fart.
Vem står där i pappas rock?
Jo, det är vår julebock.
Han har säkert klappar.

Alla barnen ropa: "Ack, ack, ack!
Snälla rara pappa tack, tack, tack!"
Margit får en docka stor.
Gungehäst får lillebror.
Stina får en kälke.

Snart är glada julen slut, slut, slut.
Julegranen bäres ut, ut, ut.
Men till nästa år igen
kommer han, vår gamle vän,
ty det har han lovat.




Sångkalender - Lucka 6


Morsgrisar är vi allihopa
Morsgrisar är vi allihopa,
allihopa, allihopa.
Morsgrisar är vi allihopa,
allihopa och jag med.
Du med och jag med,
du med och jag med.




Sångkalender - Lucka 5


Vi äro musikanter
Vi äro musikanter allt i från Skaraborg.

Vi äro musikanter allt i från Skaraborg.
Vi kan spela fio-lio-lio-lej,

vi kan spela basfiol och flöjt.
Och vi kan dansa bomfaderalla, bomfaderalla, bomfaderalla,

vi kan dansa bomfaderalla bomfaderalla lej.
Vi kan spela fio-lio-lio-lej,

vi kan spela basfiol och flöjt.
Och vi kan dansa bomfaderalla, bomfaderalla, bomfaderalla,
vi kan dansa bomfaderalla bomfaderalla lej.




Sångkalender - Lucka 4


Nu är det jul igen
Nu är det jul igen och nu är det jul igen
och julen varar väl till påska.

Nu är det jul igen och nu är det jul igen
och julen varar väl till påska.
Det var inte sant och det var inte sant,

för där emellan kommer fasta.
Det var inte sant och det var inte sant,
för där emellan kommer fasta.




Julmarknad och pepparkaksbak


Idag har varit en lång dag och vi har hunnit med massor med saker känns det som. Vi tog oss ut innan lunch och källsorterade lite och skruvade sedan på den nya registreringskylten på bilen som vi inte fick på förra veckan när pappa satte dit den andra. Då vi tänkt att Maya inte skulle sova middag åkte vi på julmarknad till Bro efter lunch och gick runt där en stund. Maya blev besviken för vi såg ingen tomte trots att mamma och pappa sagt att hon skulle få träffa tomten (som det stod i annonsen). Då vårt kylskåp saknade en hel del saker som mjölk bland annat åkte vi och handlade på vägen hem. Tänkte äta risgrynsgröt imorrn bitti och då behövs det mycket mjölk.


Dockan "Bibbi" skulle absolut med på marknaden



En av matkassarna fick åka med Mayas vagn när vi hade handlat


Det där med att inte sova middag fungerade inte riktigt då Maya somna sittandes framför tvn bredvid mammas dator innan kvällsmaten.


Mamma surfar och Maya sover

Efter en god middag med pestolax och potatisgratäng drog vi igång årets pepparkaksbak. Precis som förra året hade vi köpedeg och det var helt lagom för oss. Maya fick kavla med sin lilla kavel och sätta ut formar tills hon slutade och bara åt deg, då tyckte vi hon hade bakat färdigt.


Full koncentration på bakandet



Sångkalender - Lucka 3


Pepparkaksparaden
Idag är det parad uti köket
av pepparkakor i långa, långa rader.
Det är gubbar, gummor, många stjärnor små,
som i långa rader uppå plåtar stå.
Men precis när klockan slagit elva
och pepparkakorna kommit för sig själva,
då de ställa till med dans
uppå kökets fina golv
till dess klockan slagit tolv.

Och alla svänga lustigt om i dansen
och alla grisar de slå en knorr på svansen.
Bruna kjolar svänga muntert av och an,
artigt för i dansen pepparkakeman.
Men ack! Snart ju timmen är förgången
och alla sjunga de pepparkakesången.
Sedan springa de åstad
var och en så nöjd och glad
med sin pepparkaksparad.




Sångkalender - Lucka 2


Räven raskar över isen
Räven raskar över isen,

och räven raskar över isen.

Får vi lov, och får vi lov

att sjunga flickornas visa?

Så här gör flickorna var de går,
och var de sitter och var de står.
Så får vi lov, ja får vi lov
,
och att sjunga flickornas visa?

Vers 2 pojkarnas visa

Vers 3 skrattolles visa

Vers 4 grinolles visa

Vers 5 skräddarens visa

Vers 6 skomakarens visa

Vers 7 bagarens visa




Lagning av adventsljusstake


När vi var nere i Norrköping i augusti fick vi mammas mormors gamla adventsljusstake med oss hem. Tyvärr var det någon eller några av lamporna på ljusstaken trasiga, vi hade en förpackning med extra ljus hemma som vi testade på ljusstaken och fick ändå inte igång den, alltså måste flera av lamporna vara trasiga. Så mamma fick pappa att ta fram sin elmanik och kolla alla lamporna i ljusstaken och flera lampor fungerade men några var trasiga. Tyvärr räckte inte våra extralampor att ersätta de trasiga lamporna utan vi fick låna en lampa från en annan ljusstake, men nu vet vi alla fall att den fungerar.


Pappa experimenterar medan Maya äter kvällsmackan




Pappa kollar om lampan fungerar




Såhär fint lyste adventsljusstaken när pappa fixat färdigt

Hoppas ni inte missa sångkalendern som startade idag!



Sångkalender - Lucka 1


Tomtarnas julnatt
Midnatt råder, tyst det är i husen, tyst i husen,
alla sova, släckta äro ljusen, äro ljusen.

Tipp tapp, tippe-tippe-tipp-tapp, tipp, tipp, tapp.

Se, då krypa tomtar upp ur vrårna, upp ur vrårna,

lyssna, speja, trippa fram på tårna, fram på tårna.
Tipp tapp...

Snälla folket låtit maten rara, maten rara,
stå på bordet åt en tomteskara, tomteskara.
Tipp tapp...

Hur de mysa, hoppa upp bland faten, upp bland faten,
tissla, tassla: ”God är julematen!”, julematen!”
Tipp tapp...

Gröt och skinka, lilla äpplebiten, äpplebiten,
tänk, så rart det smakar Nisse liten! Nisse liten!

Tipp tapp...

Nu till lekar! Glada skrattet klingar, skrattet klingar,

runt om granen skaran muntert svingar, muntert svingar.

Tipp tapp...

Natten lider. Snart de tomtar snälla, tomtar snälla,

kvickt och näpet allt i ordning ställa, ordning ställa.

Tipp tapp...

Sedan åter in i tysta vrårna, tysta vrårna,
tomteskaran, tassar nätt på tårna, nätt på tårna.
Tipp tapp...




RSS 2.0